Duurzaamheid: Certificeren

Waarom certificeren?

De bloembollensector is een mooie, krachtige en innovatieve sector met prachtige producten. Veel mensen hebben positieve associaties bij onze eindproducten. Er zijn echter ook kritische geluiden over de impact die onze sector heeft op mens en milieu. Consumenten, maatschappelijke organisaties en afnemers, zoals retailers, stellen steeds meer eisen aan producten. Ze willen weten waar producten vandaan komen, hoe deze zijn geproduceerd en met welke milieu-impact in de verschillende schakels. Daarbij is vooral veel aandacht voor duurzaamheid en arbeidsomstandigheden.

We willen een toekomstbestendige en aantrekkelijke sector blijven, daarom zoeken we continu naar wegen om steeds duurzamer te telen in harmonie met de omgeving. Hierbij is belangrijk dat we dit ook laten zien.

Om aan de vraag om transparantie te kunnen voldoen zijn certificeringssystemen ingevoerd, die allerlei zaken in de productie vastleggen en daarmee op een eenduidige en gecontroleerde manier de productieomstandigheden laten zien. Steeds meer partijen in de keten stellen aanvullende eisen en willen alleen nog gecertificeerde bloembollen en bolbloemen kopen. Daarmee is certificeren een ‘licence to exist’ geworden.

In deze flyer leest u alles over het waarom en hoe van certificeren.